
Kuchnia molekularna jest coraz popularniejsza, a co za tym idzie do gotowania coraz częściej wykorzystuje się ciekły azot. Jest to sposób na bardzo efektowny i ciekawy kierunek prowadzenia działań kuchennych. Jak można zastosować ten gaz podczas przyrządzania posiłków? Czy warto włączyć go do swoich doświadczeń kulinarnych?
Czym jest ciekły azot? Czy jest bezpieczny w kuchni?
Ciekły azot to gaz, który jest niczym innym jak skroplonym azotem. Jest niepalny i nietrujący, dlatego nie ma żadnych przeciwwskazań, aby stosować go w kuchni. Dzięki jego właściwościom można dokonać wielu modyfikacji podczas gotowania, których nie ma możliwości zastosować przy użyciu tradycyjnych metod. Ciekły azot pozwala zamrozić konkretny produkt, bez zmiany konsystencji, jędrności, smaku czy zapachu. To właśnie dlatego ten sposób jest uwielbiany przez fanów kuchni molekularnej, ponieważ wszelkie potrawy wykonane z zastosowaniem ciekłego azotu są bardzo efektowne, nietuzinkowe i oczywiście smaczne!
Desery z ciekłym azotem
Ciekły azot najczęściej wykorzystywany jest w świecie deserów. Można np. zamrozić w ten sposób pianki smakowe, które nabierają wtedy całkowicie innej formy. Użycie ciekłego azotu to oczywiście także świetny sposób, aby zrobić lody, z dowolnych składników. Mogą być to sorbety, np. tradycyjne malinowe czy truskawkowe lub bardziej szalone, m.in. alkoholowe mohito lub kremowe propozycje o smaku śmietankowym, karmelowym czy czekoladowym. Ciekły azot jest zastępstwem dla wielu potraw flambirowanych, które były modne kilka lat temu. Teraz goście restauracji zamiast otrzymywać podpalone dania, zdecydowanie wolą te zmrożone, które robią tzw. „efekt wow”.
Obiad na chmurce?
Oczywiście również wszelkie klasyczne potrawy mogą być przygotowywane przy pomocy ciekłego azotu. Można np. zamrozić listki bazylii, które stanowią piękna ozdobę lub użyć ich do przygotowania szynki parmeńskiej. Dzięki ciekłemu azotowi istnieje możliwość krojenia jej niezwykle cienko. Od jakiegoś czasu popularna jest technologia mrożenia IQF, która pozwala na spryskanie pojedynczych elementów ciekłym azotem. Dzięki temu udaje się zrobić piękną, a zarazem smaczną dekorację, np. z zamrożonych grzybów, malin czy czarnych porzeczek. Ciekły azot może być stosowany do bardzo szerokiego spektrum dań. Nadaje się do makaronów, których aromaty podbija, żywności typu „finger-food”, która robi furorę na stołach podczas mniej lub bardziej formalnych imprez, a także do sałatek, w których dzięki niemu pewne elementy stają się kruche i chrupiące. Tak naprawdę możliwości są nieograniczone. Wszystko zależy od Ciebie!