Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Statystyki
Produkty:
22
Kategorie:
5
Nowości:
0
Promocje:
0

Czy ciekły azot jest niebezpieczny? Odpowiadamy!

Azot to jeden z podstawowych pierwiastków występujących na ziemi. Dlatego nie dziwi fakt, że od wielu lat prowadzone są badania mające na celu poznanie praktycznych jego właściwości i rozszerzenie zakresu jego zastosowań. Coraz większą popularnością cieszy się skroplony azot. Nic dziwnego, gdyż odnajduje się w wielu dziedzinach. Poza przemysłem i medycyną wykorzystuje się go w kuchni molekularnej. Czy ciekły azot jest niebezpieczny? Odpowiedź znajdziesz w dzisiejszym artykule.

Czym jest ciekły azot?

Ciekły azot inaczej określany jest skroplonym azotem i należy do grupy związków chemicznych. W rzeczywistości jest to gaz niepalny i nietoksyczny. Po raz pierwszy został wyodrębniony w 1883 roku w Polsce. Rewolucyjny eksperyment przeprowadzili profesorowie Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie - Zygmunt Wróblewski i Karol Olszewski.

Jak naprawdę zimny jest ciekły azot?

Ciekły azot jest bardzo zimny! Przy normalnym ciśnieniu atmosferycznym pierwiastek ten jest cieczą o temperaturze między 63 K a 77,2 K. W tym zakresie temperatur wygląda jak wrząca woda. Poniżej 63 K zamarza i zmienia się w stan stały. Chmura, która unosi się wokół, to skroplona woda z powietrza. Powstaje ona w wyniku wystawienia substancji na działanie niskiej temperatury.

Pozyskiwanie ciekłego azotu

Ciekły azot pozyskiwany jest z powietrza atmosferycznego w tak zwanej drodze separacji. Aby go uzyskać, odpowiednią ilość powietrza spręża się w specjalistycznym urządzeniu. Jest nim generator azotu. Obecnie dostępne są trzy różne technologie działania generatorów azotu. Jest to technologia adsorpcji zmiennociśnieniowej, technologia membranowa oraz technologia kriogeniczna. Wynikiem ich działania jest usuniecie wszelkich zanieczyszczeń. Po zakończeniu tego procesu ciepło jest stopniowo usuwane z urządzenia. Następuje wówczas skroplenie gazu.

Przechowywanie ciekłego azotu

Ciekły azot powinien być przechowywany w odpowiednio niskiej temperaturze i w specjalnych pojemnikach. Optymalne warunki zapewni mu dedykowane naczynie Dewara. Taki pojemnik znajdziesz w ofercie naszego sklepu. Są to produkty wysokiej jakości z dobrą izolacją. Zewnętrzna powierzchnia naczynia zachowuje bezpieczną dla użytkownika temperaturę. Są wytrzymałe mechanicznie. Różnią się pojemnością i rodzajem zastosowanej izolacji.

Najważniejsze właściwości ciekłego azotu

Zimny azot jest substancją bezbarwną, bezzapachową i całkowicie pozbawioną smaku. Nie wchodzi w reakcje z innymi substancjami. Nie ulega także spalaniu. Powinien być przechowywany w niskiej temperaturze, aby mógł zachować swoją postać. Do tego służą właśnie wspomniane wcześniej naczynia Dewara.

W jakich branżach sprawdzi się skroplony azot?

Skroplony azot wykorzystywany jest w takich branżach jak obróbka, przemysł spożywczy, gastronomia, dermatologia i kriobiologia. Służy także do długotrwałego przechowywania materiałów biologicznych. Zobacz, do czego jest wykorzystywany w poszczególnych gałęziach.

Ciekły azot a obróbka metali

Ciekły azot jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle przy zastosowaniu techniki laserowej. Doskonale sprawdza się przy obróbce metali i przecinaniu różnego rodzaju blach. Przy jego użyciu możesz także kruszyć materiały konstrukcyjne. Ze względu na właściwości wykorzystywany jest także w procesach metalurgicznych i chemicznych.

Ciekły azot w przemyśle spożywczym

Ciekły azot znajduje zastosowanie również w przemyśle spożywczym. Ze względu na niską temperaturę, pozwala on na bezpieczne zamrożenie produktów w bardzo krótkim czasie. Wiedz, że taki proces nie wpływa na ich właściwości. Dzięki jego zastosowaniu zachowują one smak, zapach, wygląd i konsystencję. Warto w tym miejscu wspomnieć, że schładzanie skroplonym azotem zmniejsza możliwość zarażenia się salmonellą.

Rehabilitacja z wykorzystaniem ciekłego azotu

Stosowanie skroplonego azotu pozwala na uśmierzanie bólu i ograniczenie stosowania środków przeciwbólowych. Dzięki niemu zmniejsza się napięcie mięśniowe. Dlatego też jest wykorzystywany w krioterapii. Czym jest ten zabieg? To krótkotrwałe działanie przepływu cieczy kriogenicznej bezpośrednio na powierzchnię ciała. Nie powinien on trwać dłużej niż 5 minut. Podczas leczenia tą metodą wykorzystuje się naturalne reakcje obronne organizmu na niskie temperatury. Dzięki temu możliwe jest przywrócenie równowagi w funkcjonowaniu całego ciała.

Ciekły azot a medycyna

Ciekły azot jest najczęściej wykorzystywanym środkiem chłodzącym. Stosuje się go tam, gdzie warunki wymagają bardzo niskiej temperatury. Podstawową zaletą zamrażania substancji za jego pomocą jest skrócenie czasu procesu. Dzięki natychmiastowemu obniżeniu temperatury woda w komórkach przeistacza się w specjalny lód. Jego cechą charakterystyczną jest to, że w trakcie zamrażania nie zwiększa on swojej objętości w przeciwieństwie do lodu krystalicznego. Zabezpiecza to błony i ściany komórkowe przed rozerwaniem. Dzięki temu po rozmrożeniu komórki są w pełni funkcjonalne i mogą podjąć dalszy rozwój. Te właściwości sprawiają, że jest on szeroko stosowany w bankach genów czy klinikach niepłodności. To jednak nie wszystkie możliwości tego związku chemicznego. Doskonale sprawdza się on także podczas zabiegów z dziedziny dermatologii i kriochirurgii.

Ciekły azot a kuchnia molekularna

Zastosowanie ciekłego azotu w kuchni jest zazwyczaj bardzo spektakularne i wywołuje spore zaskoczenie wśród osób oglądających pokaz. Samo spożywanie posiłków przygotowanych z jego wykorzystaniem, to nie lada gratka. Wrząca ciecz jest idealna do przygotowania sorbetów, pianek, deserów, a nawet i drinków.

Czy ciekły azot jest niebezpieczny?

Zastanawiasz się, czy ciekły azot jest niebezpieczny i czy może wyrządzić Ci krzywdę np. podczas spożywania posiłku? Odpowiedź brzmi: nie! Zamrażanie skroplonym azotem jest całkowicie bezpieczne pod warunkiem, że umiesz obchodzić się z substancjami i urządzeniami. Przed przystąpieniem do przygotowywania potraw powinieneś odpowiednio się ubrać. Rękawiczki i długie spodnie ochronią Cię przed niepożądanym kontaktem z substancjami. Powinieneś także zadbać o odpowiednią ochronę oczu i założyć plastikowymi gogle. Przed spożyciem potrawy należy odczekać, aż potrawa osiągnie bezpieczną temperaturę.

Wiesz już, że ciekły azot nie jest substancją niebezpieczną. Musisz jednak zadbać o Twoje bezpieczeństwo podczas przygotowania posiłku. Dowiedziałeś się także z artykułu, że warto zadbać o prawidłowe przechowywanie cieczy kriogenicznej. W tym celu zaopatrz się w wysokiej jakości naczynia Dewara. Znajdziesz je w ofercie naszego sklepu. Posiadają one odpowiednie certyfikaty i zapewniają bezpieczeństwo użytkowania.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl