Naczynia Dewara. Charakterystyka i zastosowanie

Czym charakteryzują się naczynia Dewara?


Naczynia Dewara przyjmują kształt cylindrycznego zbiornika, którego najważniejszym elementem są podwójne ścianki. Wewnątrz naczyń Dewara utrzymywana jest stała temperatura. Pomiędzy ściankami naczynia powstaje przestrzeń, w której uzyskuje się próżnię termiczną. W ten sposób ruch materii związany z różnicą temperatury w naczyniu i na zewnątrz zostaje ograniczony niemal do zera, dzięki czemu przewodność układu zmniejsza się i zjawisko przewodzenia ciepła zostaje wyeliminowane. Przechowywana w naczyniu substancja nie jest narażona na zmiany temperatury, nawet w trakcie napełniania zbiornika. Naczynia Dewara wykonywane są ze szkła borokrzemowego, pokrytego srebrem i umieszczonego obudowie z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej powlekanej proszkowo. Zamknięcie zbiornika pełni funkcję izolatora cieplnego, a ścianki zewnętrzne pokryte są materiałem odbijającym promienie UV. Naczynia Dewara dostępne są na rynku w różnych wariantach pojemnościowych.

 

Do czego stosuje się naczynia Dewara?


Naczynia Dewara wykorzystywane są w kriogenice do zachowania termicznej równowagi przechowywanych w nich substancji. Zabezpieczają nietrwałe ciecze kriogeniczne przed szybkim odparowaniem. Służą do przechowywania substancji, których temperatura znacznie różni się od temperatury otoczenia. Do takich substancji zaliczamy niskowrzące ciecze kriogeniczne jak ciekły azot, hel, tlen i wodór. W naczyniach Dewara można także przechowywać suchy lód, czyli bakteriostatyczny granulat CO₂. Dewary są szeroko rozpowszechnione w laboratoriach do magazynowania i transportowania w cieczach kriogenicznych próbek materiałów biologicznych, które muszą pozostać zamrożone i odizolowane od warunków otoczenia. Dewary wykorzystywane są nie tylko w instytucjach badawczych i medycznych, ale także w przemyśle farmaceutycznym i biotechnologii. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony