Niesamowite właściwości cieczy kriogenicznej, jaką jest ciekły azot, sprawiły, że jest powszechnie stosowana w wielu dziedzinach życia. Po ciekły azot chętnie sięgają m.in. restauratorzy w celu raczenia swoich klientów coraz to nowymi i bardziej wymyślnymi potrawami. Aby jednak możliwości skroplonej substancji zostały wykorzystane w pełni, należy pamiętać o zakupie jej odpowiedniej ilości. Tak samo, jak naczyń niezbędnych do przechowywania. Jaka jest wobec tego cena ciekłego azotu dla gastronomii i w jaki sposób użytkuje się go w kuchni? Rozstrzygniemy ten dylemat!
Ciekły azot w gastronomii – te właściwości są najbardziej pożądane
Co sprawiło, że ciekły azot jest tak popularny, jeśli chodzi o jego zastosowanie w kuchni? Przede wszystkim termostatyczne i chłodzące właściwości. Dzięki nim kriogeniczną ciecz z powodzeniem można używać do mrożenia wszelkich produktów spożywczych bez obawy o utratę ich smaku, konsystencji oraz zapachu. A co równie ważne, nie tracą niczego ze swoich wartości odżywczych.
Jego niezwykłe cechy pozwalają wytwarzać najróżniejsze potrawy, które wyróżniają się estetyką, smakiem oraz niekonwencjonalnością. Bez wątpienia potrafią zaskoczyć wszystkich, którzy nie mieli styczności z kuchnią molekularną. To przede wszystkim w niej stosuje się ciekły azot.
Uchodzi ona za jedno z największych gastronomicznych odkryć kilku ostatnich lat. Zyskała popularność na całym świecie, także oczywiście w Polsce. Trend kulinarny posiada wielu zwolenników głównie ze względu na wykorzystanie naturalnych produktów. A co więcej, szeroki zakres możliwości sprawia, że kucharze wymyślają coraz bardziej zaskakujące i smakowite receptury.
Ciekły azot a bezpieczeństwo jego użytkowania w gastronomii
Chcesz cieszyć się skutecznością kulinarnych eksperymentów z użyciem ciekłego azotu? Musisz zatem pamiętać o kilku najważniejszych kwestiach, które pozwolą zachować pełnię bezpieczeństwa. A to właśnie ono jest kluczem do sukcesu.
Dlaczego jest to tak ważne? Chociażby ze względu, iż temperatura ciekłego azotu sięga blisko -200°C. W związku z tym każdy jego użytkownik ma do czynienia z niebezpieczną substancją, która może doprowadzić do ogromnego i trwałego uszczerbku na zdrowiu.
Wobec tego niezwykle istotne jest jej odpowiednie magazynowanie oraz transportowanie w specjalnie przeznaczonych do tego naczyniach. Muszą wyróżniać się wysokim poziomem izolacji, odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz trwałością.
Jako restaurator powinieneś postawić na współpracę z cenionymi dostawcami naczyń kriogenicznych, który zagwarantuje dostęp do różnorodnych wariantów, jeśli chodzi o ich pojemność. Ta bezpośrednio wpływa na cenę ciekłego azotu wykorzystywanego w gastronomii.
Jaka jest cena ciekłego azotu w gastronomii?
Warto zauważyć, że to właśnie pojemność naczyń determinuje cenę cieczy kriogenicznej. Zasada jest prosta. Im większe jest zużycie, tym więcej jej potrzebujesz. Tym samym niezbędne są butle właściwie dostosowane do gromadzenia konkretnej ilości ciekłego azotu.
Jeśli chodzi o pojemność specjalistycznych naczyń, zwanych również Dewarami, występują one w wielu wariantach. Wartość tego właśnie parametru może sięgać nawet do 50L. Jednakże do użytku w gastronomii doskonale sprawdzą się mniej pojemne modele np. 5-litrowe. Oczywiście nie jest to z góry narzucona zasada, ponieważ ostateczny wybór zależy przede wszystkim od indywidualnych potrzeb. Większe pojemniki są o tyle praktyczniejsze, że posiadają specjalne zawory. Umożliwiają one w pełni bezpieczne nalewanie cieczy, co bez wątpienia stanowi ogromne udogodnienie dla każdego użytkownika.
Ile z kolei wnosi cena ciekłego azotu dla użytku gastronomicznego? Posłużymy się konkretnymi przykładami, biorąc pod lupę wspomniany wariant 5-litrowy. Ten właśnie model posiada średnicę wlotu 200 mm, średnicę wewnętrzną sięgającą 287 mm oraz wysokość wynoszącą 320 mm. Wobec tego wypełnienie takiego naczynia cieczą kriogeniczną może kosztować 532,10 zł, gdzie cena wyłącznie 1L wynosi 106,42 zł.
Jak już wspomniano, możesz również skorzystać z pojemniejszych naczyń. Przykładowo model o pojemności 30L pozwoli zgromadzić większą ilość ciekłego azotu, co będzie szczególnie komfortowe w przypadku jego dużego zużycia w lokalu gastronomicznym. Sugerując się przytoczonymi wartościami cenowymi, taki wydatek wyniesie Cię 3192,6 zł.
Oczywiście przytoczone kwoty są umowne, ponieważ wszystko zależy od indywidualnej oferty dostawcy ciekłego azotu.
Kupujesz ciekły azot do użytku w gastronomii? Zapoznaj się więc z właściwościami naczyń do jego przechowywania
Cena ciekłego azotu dla gastronomii to jedno. Warto również zaczerpnąć fachowych informacji na temat jego samego gromadzenia. Czym właściwie są Dewary? To specjalne zbiorniki przede wszystkim o metalowej konstrukcji. Tym samym odznaczają się szczególną wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne. Nie należy również zapominać o udoskonalonej izolacji. Takie rozwiązanie pozwala utrzymać całość w nienaruszonym stanie w trakcie transportu.
Jeśli chodzi o wewnętrzną konstrukcję, zwierają one podwójne ścianki, pomiędzy którymi wytwarza się specjalna przestrzeń. Wśród niej panuje natomiast próżnia. Tego rodzaju budowa sprawia, że cieplna przewodność całego układu odznacza się bardzo niskim poziomem.
Co jeszcze zwraca uwagę w zbiornikach magazynujących ciekły azot? Przede wszystkim maksymalny czas jego utrzymywania. W zależności od wybranego modelu może on wynosić 63 dni lub nawet 295 dób. Tę drugą sposobność daje naczynie 30-litrowe, o którym już wspomniano. W związku z tym, jeśli zależy Ci na szczególnej trwałości gromadzonej substancji warto postawić na ten właśnie wariant.
Ciekły azot w gastronomii i cuda kuchni molekularnej
Zakup ciekłego azotu do gastronomii w odpowiedniej cenie bez wątpienia przyniesie szereg wymiernych korzyści. A to dlatego, że kuchnia molekularna potrafi być niezwykle zaskakująca. Jak już wspomniano, potrawy ze względu na brak utraty poszczególnych właściwości nabierają zupełnie nowego wymiaru.
Jakie są główne różnice pomiędzy tego rodzaju sztuką kulinarną a tradycyjną kuchnią? Przede wszystkim poszczególne produkty są perfekcyjne odmierzone i nigdy nie dodaje się ich wedle własnego wyczucia. Natomiast wykorzystanie informacji na temat fizycznych i chemicznych właściwości składników powoduje, że przygotowana żywność staje się wolna od wszystkich szkodliwych substancji. Mowa o konserwantach, barwnikach oraz zagęszczaczach. To wszystko sprawia, że można delektować się wysublimowanymi daniami.
Techniki wykorzystania ciekłego azotu w kuchni
Jakie są najpopularniejsze techniki wykorzystania skroplonego azotu w gastronomii? Wyróżnia się wiele z nich. Bardzo popularna jest m.in. sferyfikacja. Na czym polega? Płyn przekształca się w małe kuleczki. Substancja płynna występuje w bardzo wielu postaciach. Począwszy od czarnej kawy, po owocowe soki, kończąc na mocnych alkoholach. W taki oto sposób można przygotować à la kawior w najróżniejszych smakach!
Innym sposobem na użycie ciekłego azotu w kuchni jest metoda wędzenia. W przeciwieństwie do klasycznego sposobu używa się oczywiście schłodzonego dymu, aniżeli ciepła. Dzięki temu istnieje sposobność uwędzenia najróżniejszych produktów – sałatek, czekolad lub sosów. Efektem jest oczywiście uzyskanie ich wędzonego aromatu i posmaku, co w tradycyjnych warunkach nie byłoby możliwe.
A może anty-grill? To nic innego jak wykorzystanie płyty kuchennej w celu mrożenia pianek lub kremów. Bez wątpienia jest to najlepszy sposób, aby uzyskać fantazyjne posiłki z kremowym wnętrzem oraz rozkoszną i chrupiącą powłoką. Przygotowane na oczach klientów niejednego z nich wprowadzą w zachwyt.
Jeszcze inną zjawiskową techniką jest piankowanie. Choć znana jest również z klasycznej kuchni, została ona znacząco unowocześniona. Polega na połączeniu pęcherzyków powietrza z ciekłą substancją, a następnie poddaniu całości stabilizacji przy użyciu produktów pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Dzięki niej można uzyskać efekt sztywnych pianek wytworzonych z soków lub płynnych przypraw.
Przygotowanie potraw z wykorzystaniem ciekłego azotu i ich serwowanie – podstawowe zasady
Obcowanie z produktami, których temperatura sięga skrajnie niskich wartości, jest całkowicie bezpieczne. Oczywiście pod warunkiem trzymania się kilku najważniejszych zasad.
W pierwszej kolejności należy pamiętać o odpowiednio przystosowanym ubiorze. Rękawiczki, gogle ochronne, długie spodnie – to właśnie one pozwolą uchronić przed bezpośrednim kontaktem z substancją, która w skrajnych sytuacjach na skutek pryśnięcia jest w stanie przyczynić się do utraty wzroku.
Do jakich zaleceń jeszcze należy się stosować? Warto zadbać, aby potrawa zawierała odpowiednią ilość tłuszczu, ponieważ minimalizuje ryzyko oparzenia się. Tak samo zresztą, jak alkohol. Tym samym przygotowywana potrawa będzie jednocześnie znacznie trwalsza. Natomiast w momencie serwowania dań każda osoba szykująca się do spożycia specjałów powinna poczekać do momentu, aż osiągną one bezpieczną i optymalną temperaturę.
Ciekły azot w gastronomii? Mamy dla Ciebie odpowiednie naczynia!
Wspomniano wcześniej, iż dla pełnego bezpieczeństwa użytkowania ciekłego azotu należy zwracać uwagę na oferty sprawdzonych dostawców naczyń Dewara. Takowe produkty powinny odznaczać się różnorodnymi pojemnościami, odpowiednio przystosowanymi do potrzeb branży gastronomicznej. Taką możliwość daje Cryogenshop, w którym znajdziesz zbiorniki wykorzystywane zarówno do transportu cieczy kriogenicznej, jak i również jej magazynowania.
Czym odznaczają się Dewary dostępne w naszym asortymencie? Ich główną zaletą są wąskie wloty, które znacząco minimalizują ryzyko strat azotu poprzez jego parowanie. Jednocześnie bardzo łatwo jest opróżnić ich zawartość. Z kolei w celu ułatwienia wykonywania powyższej czynności, warto sięgnąć po specjalne akcesoria m.in. w postaci pompki do odsysania wszelkich pozostałości. Bez wątpienia znajdziesz u nas wszystko, co niezbędne do bezpiecznego i skutecznego wykorzystania ciekłego azotu w gastronomii.