Niektóre rozwiązania w kuchni mogą zaskoczyć nawet samych kucharzy. Ostatnio coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się na wprowadzenie rozwiązań, które pozwalają w ciekawy sposób przygotować potrawy. Jednym z nich jest oczywiście ciekły azot – charakterystyczna substancja dla kuchni molekularnej. Jej wykorzystanie kojarzy się głównie z najbardziej ekskluzywnymi i prestiżowymi restauracjami. Chcesz się dowiedzieć, jak wykorzystuje się ciekły azot w kuchni? Zapraszamy do przeczytania poniższego artykułu!
Czym jest ciekły azot?
Jeśli pierwszy raz słyszysz o czymś takim jak ciekły azot, to z pewnością zastanawiasz się, co kryje się pod tą nazwą. Służy on do przygotowywania niespotykanych i wyjątkowych dań. Zarówno w kuchni polskiej, jak i zagranicznej dostrzec można wiele przykładów jego wykorzystania. Za sprawą ciekłego azotu potrawa nabiera nie tylko innego, specjalnego smaku, lecz również apetycznego i zachwycającego wyglądu. Wspomniany składnik wykorzystuje się w kuchni molekularnej.
Wbrew pozorom kuchnia ta opiera się na składnikach zupełnie naturalnych, a ich przygotowania dokonuje się z udziałem ciekłego azotu. Jego wykorzystanie pozwala uzyskać robiące wrażenie efekty. Jednocześnie zjadanie potraw przyrządzonych z jego wykorzystaniem to naprawdę specjalne przeżycie smakowe. Ciekły azot sprawia, że dania są zmrożone, a przy tym nie tracą swojego smaku. Azot składa się w 78% z powietrza, a gdy ulega skropleniu, zostaje zamieniony we wrzący płyn o temperaturze -195,8 stopni Celsjusza. Dlatego właśnie wymaga on specjalnego przechowywania.
Ciekły azot trzyma się w naczyniu zwanym Dewar. Jeszcze niedawno wykorzystanie wspomnianej substancji było niemożliwe, a jedynym miejscem, w którym ona występowała, było laboratorium. Teraz jednak coraz chętniej stosuje się ją w kuchni do przyrządzenia naprawdę wyjątkowych deserów oraz potraw.
Co daje użycie ciekłego azotu w kuchni?
Użycie ciekłego azotu w kuchni, oprócz wspomnianych już wyjątkowych doznań smakowych, daje znacznie więcej korzyści. Dania przygotowane z jego wykorzystaniem smakują naprawdę wyjątkowo, a ponadto wyglądają obłędnie. Użycie tego składnika w kuchni sprawia, że podczas jedzenia z ust i nosa wydobywa się para, która wydostaje się wskutek zmieszania ciepłego środowiska z zimnym. Ciekły azot w kuchni najczęściej wykorzystywany jest do przyrządzania lodów, sorbetów, deserów i coraz częściej także do potraw ciepło-zimnych.
Musisz przy tym wiedzieć, że ciekły azot jest jak najbardziej bezpieczny. Pozwala on osiągnąć niebywały smak potraw, a jednocześnie nadaje im ekskluzywnego wyglądu! Wszystko za sprawą pary, która wydobywa się ze zmrożonych potraw.
Do czego wykorzystać ciekły azot?
Zastosowanie wspomnianej substancji wpływa na to, że lody są bardziej kremowe i zwarte niż po standardowym mrożeniu. Co więcej, dania ciepłe mają na wierzchu pięknie wyglądającą warstwę lodu, która paruje. Pod wspomnianą warstwą zachowane zostaje jednak ciepło dania. Potrawy i desery nigdy nie tracą jednak na smaku, a wręcz przeciwnie!
Za sprawą ciekłego azotu dochodzi do zmrożenia produktu, a jego zapach i smak pozostają. To oczywiście nie wszystko, ponieważ poszczególne składniki potrawy nie tracą swoich właściwości oraz konsystencji. W tym właśnie tkwi cały sekret ciekłego azotu! Jego zastosowanie w kuchni sprawia, że potrawa prezentuje się zaskakująco, a smakuje jeszcze lepiej. Wywołuje to znaczne zdziwienie na twarzach osób, które nigdy nie miały do czynienia z tą substancją. Dlatego właśnie wykorzystanie tego składnika w nowoczesnej restauracji z pewnością przyciągnie wielu zaciekawionych gości. Może to być więc doskonała forma reklamy!
Jak bezpiecznie wykorzystywać ciekły azot w kuchni?
Jak już wspomnieliśmy, wykorzystanie ciekłego azotu w kuchni jest jak najbardziej bezpieczne. Nie zwalnia to jednak z zachowania wszelkich środków ostrożności. Oznacza to, że jeśli amatorsko chcesz spróbować zabaw z tą substancją, to musisz pamiętać o dwóch podstawowych rzeczach: goglach ochronnych i rękawicach! Są one potrzebne przede wszystkim z uwagi na niezwykle niską temperaturę ciekłego azotu. Niewłaściwe użytkowanie tej substancji może doprowadzić do tragedii.
Gdy jednak przystępujesz do eksperymentowania z zachowaniem ostrożności, musisz pamiętać, że im więcej tłuszczu wystąpi w potrawie, którą chcesz zamrozić, tym będzie ona trwalsza! Musisz również pamiętać o tym, że alkohol w daniu, zwłaszcza w deserach, zmniejsza prawdopodobieństwo poparzenia języka, lecz nie eliminuje go zupełnie! Dlatego również przy takich potrawach należy zachować ostrożność.
Co dzieje się z jedzeniem po zastosowaniu ciekłego azotu?
Ciekły azot w kuchni daje wiele możliwości. Może być on wykorzystany bardzo szeroko. Wiesz już, że możliwe staje się przygotowanie różnych dań – zarówno na słono, jak i na słodko. Co dzieje się jednak z jedzeniem po zastosowaniu ciekłego azotu? Gdy zanurzysz w nim, np. sos, to zostanie on pokryty warstwą lodu. Okazuje się, że jej temperatura będzie bardzo niska, bo wynosi najczęściej około -80 stopni Celsjusza. Lód ten można potraktować jak swoistą bańkę, ponieważ pod nią potrawa nadal pozostaje ciepła!
Za pomocą ciekłego azotu możliwe staje się szybkie przygotowanie deserów, zwłaszcza lodów. Tworzy się je w mniej niż pięć minut. Najlepsi fascynaci kuchni molekularnej równie szybko przygotowują jajecznicę z bekonem, a także sorbet do drinków. Jak widać, składnik ten może być wykorzystany w wielu sytuacjach, także przy barze! Skomponowane z jego użyciem drinki będą nie tylko smakować obłędnie, lecz również wyglądać naprawdę wyjątkowo.
Gdzie warto kupić ciekły azot?
Jeśli planujesz amatorsko pobawić się ciekłym azotem w kuchni lub po prostu pragniesz zastosować go w swojej restauracji, to z pewnością będziesz zastanawiał się, gdzie go kupić! Zanim o tym powiemy, musimy jednak przypomnieć Ci, abyś podczas jego wykorzystywania zachował ostrożność. Co ważne, ciekły azot kupuj tylko z bezpiecznego źródła! Jak wiesz, występuje on w bardzo niskiej temperaturze, która może zrobić ogromną krzywdę, dlatego musisz mieć pewność, że naczynie, w jakim jest przechowywany, spełnia odpowiednie normy.
W naszym sklepie znajdziesz wyspecjalizowanie naczynia oraz zbiorniki do przechowywania i transportu ciekłego azotu. Nasze dewary, czyli naczynia transportowe, nie mają wewnętrznego wyposażenia, a zawarte w nich gładkie zakończenia pozwalają na łatwe i sprawne opróżnianie naczynia. Nasze produkty mają certyfikaty ISO, dlatego kupując u nas, możesz mieć pewność, że czeka Cię bezpieczne użytkowanie. Zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem!