Czym jest ciekły azot spożywczy i gdzie znajduje zastosowanie?

Czym jest ciekły azot spożywczy i gdzie znajduje zastosowanie?

Okazuje się, że również przemysł spożywczy wykorzystuje najnowsze osiągnięcia techniki oraz chemii. Coraz częściej w tej branży wykorzystywany jest np. ciekły azot. Dlaczego jego popularność rośnie? W jaki sposób w kuchni przydaje się ciekły azot spożywczy? Do czego jest najczęściej wykorzystywany? 

Ciekły azot spożywczy i jego właściwości

Przede wszystkim warto wspomnieć o wyjątkowych właściwościach chłodzących i termostatycznych ciekłego azotu. To dzięki nim możliwe jest zamrażanie produktów, nie zmieniając przy tym ich zapachu, smaku oraz konsystencji. Zachowuje one także swoją pierwotną wartość odżywczą. 

Ciekły azot spożywczy wykorzystywany jest głównie w nowoczesnej kuchni molekularnej. To właśnie tam znajdują zastosowanie fizyczne i chemiczne właściwości artykułów spożywczych, które nie wpływają negatywnie na zdrowie człowieka. Potrawy przygotowywane z udziałem ciekłego azotu są ciekawe i bardzo estetycznie podane. Potrafią naprawdę zaskoczyć swoim smakiem. 

O czym trzeba pamiętać, wykorzystując w kuchni ciekły azot?

Oczywiście przy wykorzystywaniu ciekłego azotu spożywczego, należy pamiętać o podstawowych kwestiach bezpieczeństwa. Podstawa to zachowanie niezbędnych środków ostrożności. Ciekły azot jest bowiem gazem, którego temperatura wynosi około -190 stopni Celsjusza. Trzeba się z nim obchodzić ostrożnie. Najważniejsze jest jego odpowiednie magazynowanie. Na ogół do tego celu wykorzystywane są specjalne naczynie kriogeniczne, które muszą być trwałe i wytrzymałe. Oprócz tego powinny się cechować wysokim poziomem izolacji. Dodatkowo należy zaopatrzyć się w odpowiednie gogle, rękawice oraz fartuchy ochronne. 

Ciekły azot a kuchnia molekularna

Ciekły azot spożywczy ma bardzo dużo zalet. Dlatego można go wykorzystywać w gastronomii na wiele sposobów. Przede wszystkim nie ma on barwy, smaku i zapachu. Pozwala na błyskawiczne zamrażanie produktów spożywczych. Dodatkowo nie tracą one wówczas swoich pierwotnych właściwości, w tym jędrności czy konsystencji. 

Okazuje się, że zanurzenie pokarmu w ciekłym azocie, pozwala na uzyskanie spektakularnego efektu. Produkty pokrywane są bowiem cienką warstwą lodu, ale w środku pozostają nadal ciepłe. Zresztą warto pamiętać o tym, że kuchnia molekularna jest kuchnią eksperymentalną. Typowe dla niej są więc niecodzienne smaki. Jej początki sięgają roku 1988. Zapoczątkowali ją francuski chemik Herve This oraz węgierski fizyk Nicholas Kurti. 

W jaki sposób wykorzystuje się w kuchni ciekły azot spożywczy?

Okazuje się, że jest przynajmniej kilka różnych technik wykorzystywania w gastronomii ciekłego azotu. Dużą popularnością cieszy się m.in. sferyfikacja. Polega ona na przekształcaniu płynu w kulki niewielkich rozmiarów. W ten sposób zmienić można stan skupienia kawy, soku czy alkoholu. Możliwości jest naprawdę sporo. 

Innym ciekawym rozwiązaniem jest metoda wędzenia. W tym przypadku wykorzystuje się schłodzony dym. Wędzić można różnego rodzaju produkty spożywcze np. czekoladę. Efektem jest uzyskanie specyficznego, wędzonego aromatu i posmaku. Normalnie nie byłoby to możliwe. Warto też zwrócić uwagę na tzw. anty-grill. To użycie płyty kuchennej do mrożenia kremów i pianek. Nie ma chyba lepszego sposobu na stworzenie potraw chrupiących z zewnątrz, a w środku mających kremowe i rozpływające się w ustach wnętrze. Takie dania są często przygotowywane na oczach klientów. 

Jeszcze inna technika, o której trzeba wspomnieć jest piankowanie. W kuchni molekularnej została ona unowocześniona. Polega na połączeniu pęcherzyków powietrza z substancją ciekłą, a potem na poddaniu mieszanki stabilizacji z wykorzystaniem produktów zwierzęcych lub roślinnych. Tak uzyskiwane są sztywne pianki. 

Efektowne i smaczne desery dzięki ciekłemu azotowi spożywczemu

Chyba ciekły azot spożywczy najczęściej wykorzystywany jest do przygotowywania różnego rodzaju deserów. W ten sposób zamraża się np. pianki smakowe, nadając im inną formę. Dodatkowo za sprawą ciekłego azotu można zrobić lody w zasadzie z dowolnych składników. Mogą oczywiście być to klasyczne sorbety malinowe lub truskawkowe, ale równie dobrze można postawić na lody borowikowe, śmietankowe czy alkoholowe. Co ciekawe, dzisiaj ciekły azot zastępuje niejako modne przed laty potrawy flambirowane. Obecnie nie serwuje się już raczej potraw podpalanych, ale raczej te zmrożone. Rzeczywiście robią one ogromne wrażenie. 

Tak naprawdę z użyciem ciekłego azotu spożywczego przygotowywać można potrawy różnego typu. Produkty spożywcze po zamrożeniu są efektowne wizualnie i dodatkowo można je bardzo cienko pokroić. Warto też wiedzieć, że od jakiegoś czasu coraz popularniejsza jest technologia mrożenia IQF. Pozwala ona na spryskanie pojedynczych elementów ciekłym azotem. To doskonały sposób na stworzenie estetycznej i nietuzinkowej dekoracji z zamrożonych owoców i nie tylko. 

Ciekły azot spożywczy ma bardzo szerokie zastosowanie w gastronomii. Wykorzystać go można podczas przygotowywania wielu potraw. Sprawdza się w przypadku makaronów czy przekąsek typu finger-food. Czasem używa się go nawet w sałatkach. Warto więc eksperymentować w tym zakresie. 

Co jeszcze warto i trzeba wiedzieć na temat ciekłego azotu spożywczego? 

Ciekły azot spożywczy z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Trudno się temu dziwić. Z jego pomocą można tworzyć potrawy estetyczne, smaczne i bardzo oryginalne zarazem. Pierwsze zetknięcie z kuchnią molekularną może być więc nie lada przeżyciem. 

Z ciekłym azotem trzeba się jednak w odpowiedni sposób obchodzić. W końcu jego temperatura sięga -190 stopni Celsjusza. Podstawa to oczywiście wykorzystywanie odpowiednich naczyń o dużej wytrzymałości mechanicznej i izolacyjności. Są one wykonywane z wysokiej jakości metalu. Mają podwójne ścianki, między którymi znajduje się przestrzeń z próżnią. Dlatego przewodność cieplna tego układu ma bardzo niski poziom. W takich pojemnikach azot ciekły przechowywać można od kilkudziesięciu do nawet kilkuset dni. 

Osoby pracujące na co dzień ze spożywczym ciekłym azotem powinny mieć odpowiednie rękawiczki czy gogle ochronne. W ten sposób mogą uchronić się przed bezpośrednim kontaktem z tą niebezpieczną substancją. Dodatkowo warto wykorzystywać w tym przypadku potrawy o określonej ilości tłuszczu. Okazuje się bowiem, że znacznie minimalizuje on ryzyko oparzenia się. Podobnie jest zresztą z alkoholem. Takie danie jest trwalsze. Spożywać powinno się je dopiero wtedy, gdy ich temperatura nieco spadnie i będzie to w pełni bezpieczne.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl