Kriotechnika

Kriotechnika jest gałęzią fizyki oraz techniki, w zakresie której bada się wpływ ekstremalnie niskich temperatur na poszczególne elementy świata. Należy wspomnieć także, że temperatury uznawane za ekstremalnie niskie to te poniżej 150ºC (czyli 123 K).

W badaniach, przeprowadzanych w zakresie kriotechniki, najczęściej wykorzystuje się skroplone gazy – hel oraz azot. Pary tych pierwiastków powodują niezwykle szybkie zamarzanie substancji, które się w nich znajdują.

Pierwsze badania z zastosowaniem tak niskich temperatur wskazały, że wpływają one na właściwości fizyczne i biologiczne poszczególnych substancji. To odkrycie spowodowało falę kolejnych badań, które pozwoliły odkryć wiele różnych zastosowań tej dziedziny wiedzy. Dziś obejmują one między innymi medycynę, przemysł spożywczy, rolnictwo, chemię czy energetykę.

Warto zagłębić się w zastosowania, które możemy coraz częściej spotkać w dzisiejszej rzeczywistości, czyli wykorzystanie ciekłego azotu i helu do przetwórstwa spożywczego czy medycyny.

Przemysł spożywczy i przetwórczy

Nie od dziś wiadomo, że schładzanie i mrożenie są jednymi z najlepszych sposobów konserwacji produktów spożywczych – owoców, warzyw, mięs czy pieczywa. Jednak ze względu na to, że proces ten przebiega w stosunkowo niezbyt niskich temperaturach, poszczególne artykuły tracą swoje walory smakowe, a często również elastyczność czy inne właściwości.

Jednak wykorzystanie ciekłego azotu do zamrażania produktów spożywczych jest znacznie skuteczniejszą metodą, bo wykorzystującą bardzo niskie temperatury zapobiegające zmianom korzystnych cech w zamrożonym materiale.

Badania wykazały, że taka technika nie powoduje znaczących zmian w strukturze poszczególnych artykułów, zarówno owoców, warzyw czy mięs. Dzięki temu po rozmrożeniu dany produkt wygląda naturalnie i ma nienaruszoną strukturę tkankową.

Medycyna

Krioterapia jest coraz częściej stosowaną metodą leczenia wielu schorzeń. Stosuje się zabiegi ogólnoustrojowe, jak również nakierowane na poszczególne partie ciała. Polegają one na nagłym obniżeniu temperatury ciała, co wywołuje pobudzenie układu obronnego organizmu, nie powodując jednocześnie destrukcji tkanek.

Medycyna wykorzystuje kriotechnikę również w przypadku leczenia operacyjnego (jako kriochirurgia) oraz diagnostycznego.

Podsumowanie

Dzięki badaniom naukowym, prowadzonym z wykorzystaniem ekstremalnie niskich temperatur możemy być pewni, że ta dziedzina wiedzy będzie coraz bardziej popularna i być może niedługo będziemy korzystać z jej dobrodziejstw w życiu codziennym.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony