Zastosowanie ciekłego azotu w kuchni

Każdy, kto kiedykolwiek miał styczność z ciekłym azotem bądź interesował się jego właściwościami jest świadomy, że ta substancja chemiczna ma niezwykle szerokie zastosowania. Wykorzystuje się ją między innymi w medycynie, elektrotechnice czy szeroko pojętym przemyśle.

Mało kto z pewnością pomyślałby o użyciu ciekłego azotu podczas przygotowywania potraw. A jednak…

Wykorzystując nowoczesne, zaawansowane technologicznie urządzenia na ciekły azot, można stworzyć unikalne dania, które z pewnością zapadną w pamięci wszystkich gości nie tylko ze względu na smak, ale również wygląd „okrytych mgiełką” potraw.

Najczęściej technikę zamrażania wykorzystuje się w przypadku ziół czy słodkich deserów. Można „zagotować” w ciekłym azocie chociażby lody, ciasto, desery mleczne i wiele innych. Każdy z nich, umieszczony na chwilę w naczyniu dewara staje się kruchy i twardy, pozostawiając jednocześnie ciepłe i miękkie wnętrze.

Innym zastosowaniem omawianej substancji chemicznej jest także niezwykle szybkie przygotowywanie lodów w najróżniejszych smakach. Tradycyjny zimny deser przygotowuje się zazwyczaj około 1-2 godzin. Przy wykorzystaniu specjalnych maszyn z ciekłym azotem czynność ta może być skrócona nawet do pięciu minut

Kucharze stosują metodę mrożenia mięsa w dewarach, aby znacznie łatwiej, szybkiej i precyzyjnie pokroić niektóre typy wędlin.

Jak widać, zastosowanie tego skroplonego gazu może ułatwiać pracę w kuchni, jak również uatrakcyjnić desery czy potrawy. Należy jednak pamiętać, aby przy jego używaniu zachować ostrożność, aby uniknąć poparzenia azotem czy jego rozlania.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony