Ciekły azot zdobywa coraz większą popularność. Tym samym poszerza się także jego zastosowanie. Obecnie gaz ten jest chętnie stosowany np. w kuchni molekularnej. Pozwala on bowiem na stworzenie spektakularnych potraw, które wyróżniają się niebywałą estetyką, smakiem i nieszablonowością. Czy ciekły azot może być zatem używany również do zamrażania żywności? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym dzisiejszym artykule.
Czy ciekły azot może być używany do zamrażania żywności?
Ze względu na swoją zdolność do osiągania bardzo niskich temperatur ciekły azot staje się coraz popularniejszym środkiem w przemyśle spożywczym. Z jego udziałem kontroluje się m.in. proces dojrzewania owoców. Przeprowadza się także proces inertyzacji, który odpowiada za wydłużenie okresu przydatności produktów. Nic więc dziwnego, że często pada pytanie, czy ciekły azot może być używany także do zamrażania żywności. Jaka jest zatem odpowiedź?
Tak, a co więcej, proces ten ma już nawet swoją nazwę. Określa się go jako mrożenie kriogeniczne. Jest to nowoczesna technologia zamrażania, którą z powodzeniem stosuje się nawet w przypadku produktów wykazujących wrażliwość na obróbkę. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, ciekły azot błyskawicznie zamraża żywność. Co istotne, nie zmienia przy tym jej smaku, zapachu, wartości odżywczych, ani jędrności czy też konsystencji. Dzięki temu na długo zachowuje ona swój doskonały smak i wygląd.
Na czym polega mrożenie kriogeniczne?
Mrożenie kriogeniczne to jedna z nowoczesnych metod zamrażania produktów spożywczych. Wykorzystuje ona ciepło parowania czynników kriogenicznych, do których zaliczyć można ciekły azot. Ze względu na niską temperaturę skraplania gazu (-196 stopni Celsjusza) zamrażanie produktu trwa zazwyczaj od 3 do 10 minut. Błyskawiczny przebieg procesu sprawia również, że obecna w żywności woda tworzy jedynie niewielkie kryształy. W ten sposób nie dochodzi do uszkodzenia struktury komórkowej produktu. Enzymy i substraty zostają natomiast naturalnie oddzielone przez membrany komórkowe.
To właśnie dlatego mrożenie kriogeniczne stało się ciekawą alternatywą dla mrożenia mechanicznego. Jest ono bowiem najszybszą z metod, a przy tym najmniej wpływa na zmiany w strukturze mrożonego produktu.
Zalety wykorzystywania ciekłego azotu do zamrażania produktów
Wykorzystanie azotu do zamrażania produktów spożywczych niesie za sobą szereg korzyści. Wśród nich wymienia się w szczególności:
– możliwość błyskawicznego zamrożenia lub schłodzenia dowolnego rodzaju produktów spożywczych;
– zachowanie wysokiej jakości produktu – ograniczenie utraty wilgoci zapobiega jego odwodnieniu i rozpadowi;
– zachowanie aromatu i smaku żywności;
– usprawnienie dalszego przetwarzania produktu – za pomocą azotu usuwane są niepożądane gazy rozpuszczone w cieczach;
– wydłużenie okresu przydatności do spożycia.
W rezultacie to innowacyjne rozwiązanie wprowadza olbrzymie zmiany w przemyśle spożywczym. Otwiera bowiem nowe możliwości w utrzymaniu jakości i świeżości produktów przez dłuższy okres.
Czy ciekły azot jest bezpieczny?
Poznałeś już odpowiedź na pytanie o to, czy ciekły azot może być używany do zamrażania żywności. Przedstawiliśmy także zalety tego rozwiązania. Zapewne jednak głowisz się również nad tym, czy jest to bezpieczne?
Pragniemy zatem rozwiać również tę wątpliwość. Tak, w ujęciu produktów spożywczych ciekły azot jest bezpieczny dla zdrowia. Jest on bowiem nietoksyczny, więc nie wpływa negatywnie na pokarmy. Nie zmienia także ich walorów odżywczych. Pozwala natomiast osiągnąć to, co niemożliwe byłoby poprzez zastosowanie tradycyjnych i konwencjonalnych metod.
Niemniej należy pamiętać o tym, aby wybierać ciekły azot przeznaczenia spożywczego. Taki produkt wyróżnia się odpowiednią specyfikacją. Ważne jest również to, aby był on zgodny z przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa, jakości i higieny.
Warto jednak pamiętać, że ciekły azot może być niebezpieczny dla osób, które z nim pracują. Jego niska temperatura w kontakcie z tkankami powoduje poważne odmrożenia. Należy więc zachować odpowiednie środki bezpieczeństwa. Niezbędna jest nie tylko odpowiednia odzież i akcesoria ochronne. Istotną kwestią jest także jego właściwe przechowywanie i przestrzeganie zasad bezpieczeństwa.
Warunki przechowywania ciekłego azotu
Aby móc korzystać z cennych właściwości ciekłego azotu, należy posiąść odpowiednią wiedzę. Kluczowe jest w szczególności zapoznanie się z wymaganymi warunkami jego przechowywania. Nie tylko decydują one o zachowaniu właściwości tego związku. Mają także ogromny wpływ na bezpieczeństwo jego użytkowników. Wszystko ze względu na ekstremalnie niską temperaturę ciekłego azotu. Substancja ta wrze w -196 stopniach Celsjusza.
To właśnie dlatego wymaga się, aby przechowywać ją w specjalnym naczyniu zwanym dewarem. Jego konstrukcja jest szczelna, przez co doskonale izoluje gaz od otoczenia. Pełni także funkcję izolatora cieplnego, co pozwala utrzymać niską temperaturę. Naczynia Dewara udostępniamy dla Ciebie w naszym e-sklepie. Asortyment obejmuje pojemniki o różnym przeznaczeniu. Dostępne są także warianty o różnej pojemności. Z całą pewnością więc znajdziesz właściwy produkt. Co najważniejsze, nasza oferta bazuje na naczyniach certyfikowanych. Dzięki temu masz pewność, że otrzymujesz wysokiej jakości produkt odznaczający się solidnym wykonaniem i niezawodnością.