Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Statystyki
Produkty:
22
Kategorie:
5
Nowości:
0
Promocje:
0

Czy można zastosować ciekły azot do drinków? Odpowiadamy!

Zastosowania i korzyści wynikające z wykorzystania gazów w przemyśle spożywczym i gastronomii są ogromne. Coraz bardziej popularne na całym świecie stają się też napoje, w których używa się ich do efektów wizualnych. Nie ma nic bardziej przyciągającego wzrok niż kolorowy drink, nad którym unosi się charakterystyczna biała para. W dzisiejszym artykule dowiesz się, czy można zastosować ciekły azot do drinków.

Ciekły azot – co to takiego?

Ciekły azot znany jest w skrócie jako Nitro. Otrzymuje się go poprzez skraplanie i parowanie frakcjonujące powietrza atmosferycznego. Wyjątkowa właściwość pierwiastka została odkryta przez dwóch naukowców na Uniwersytecie Jagiellońskim w 1883 roku. Azot w tej postaci jest gazem niepalnym i nietrującym. Jego temperatura topnienia wynosi -210º C, natomiast temperatura wrzenia to -196ºC. Parujący pierwiastek jest bardzo zimny, dlatego też skrapla się przy nim woda w powietrzu. Staje się on wówczas widoczny. Gdy zanurzysz w cieczy kriogenicznej przedmiot, substancja zaczyna silnie wrzeć. On sam ulega schłodzeniu. Słychać także charakterystyczne bulgotanie, które jest wynikiem intensywnego wydzielania się gazu. Kolejnym efektem godnym uwagi jest moment, gdy unoszą się pęcherzyki pary wokół schłodzonej rzeczy.

Nowoczesne technologie mrożenia żywności

Zupełnie niedawno powstała technologia mrożenia Individual Quick Frozen. Polega ona na szybkim mrożeniu pojedynczych elementów poprzez spryskanie ich ciekłym azotem. Wykorzystuje się ją do zamrażenia warzyw, gotowych potraw czy ciasta francuskiego. Ważne jest, by produkty, które szybką się psują, np. grzyby, borówki czy czerwona porzeczka, zostały poddane całemu procesowi jak najszybciej. Są one pakowane natychmiast po zamrożeniu. Jest to gwarancja, że produkt po rozmrożeniu będzie odznaczał się wysoką jakością i najlepszymi walorami smakowymi. To doskonały pomysł na stworzenie estetycznej i nietuzinkowej dekoracji z owoców i nie tylko.

Ciekły azot w kuchni molekularnej

Wykorzystywanie ciekłego azotu w przygotowaniu potraw i drinków staje się coraz powszechniejsze. W Polsce znajdziesz nawet kilka restauracji, które specjalizują się w stosowaniu tej substancji. Ci, którzy mieli okazję już spróbować dań z charakterystyczną mgiełką, zachwalają nie tylko pomysłowość kucharzy, ale przede wszystkim walory smakowe. Zimny azot używa się najczęściej przy przygotowaniu deserów i różnych potraw. Jednym z najprostszych dań przygotowanych przy jego użyciu są smakowe lody. Tradycyjne tworzenie takich przysmaków zajmuje kucharzowi około godziny, a przy użyciu skroplonego azotu może je przygotować w ciągu kilku minut. Nitro wykorzystuje się również do mielenia przypraw ze względu na dużą zawartość substancji oleistych. Przykładem tutaj może być dobrze znana gałka muszkatołowa, czy też czerwona papryka. Dodatki do potraw są najpierw mrożone, a następnie mielone. Ciekły azot ma także zastosowanie przy krojeniu wędlin takich jak szynka parmeńska. Krojenie zmrożonego produktu pozwala na ograniczenie strat powstałych poprzez sczepianie się i daje 100 % wydajność całego procesu.

Czy można zastosować ciekły azot do drinków?

Na wielu eventach biznesowych alkohol jest uważany za jeden z podstawowych elementów. Pozwala on odprężyć się gościom i zapewnia im dobry nastrój. Tradycyjny sposób podawania napojów może wydawać się dla wielu bardzo zwyczajny. Dlatego też podczas takich imprez często korzysta się z usług baru molekularnego. Dzięki możliwościom, jakie daje gastronomia molekularna, przygotowanie drinków z wykorzystaniem ciekłego azotu staje się czymś ekscytującym. Bazując na najlepszej jakości składnikach, można odmienić tradycyjne smaki, kolory i sposób podawania. Dzięki temu nie ma mowy o nudnym Mojito czy Rosemary in Fog. Na barze molekularnym każdy znajdzie ulubiony smak, ale w formie, która będzie dla niego czymś nowym i niespotykanym.

Jak powstają drinki molekularne z ciekłym azotem?

Drinki molekularne to wyszukany smak podawany w niekonwencjonalnej i niespotykanej formie. Stosowanie różnych procesów sprawia, że przygotowany przez barmana napój przybiera ciekawą postać. Może to być na przykład sorbet o doskonałych walorach smakowych. Barman przyrządzający drinki musi być skrupulatny w tym, co robi. Musi też odznaczać się ogromnymi pokładami cierpliwości. Pomysłowość to też bardzo ważna rzecz, ponieważ bez niej nie będzie w stanie zaskoczyć oglądającego pokaz. Jak powstaje drink z ciekłym azotem? Do przygotowanej mikstury powstałej z wybranego przez Ciebie alkoholu oraz innych elementów dodaje się ciecz kriogeniczną.

Przepisy na drinki molekularne

W internecie możesz znaleźć wiele ciekawych przepisów na wyróżniające się drinki molekularne. Do najciekawszych należą przepisy na Tequila Sunrise Bottom Up, Winter Delight czy Kir Royal Moléculaire. Pomysłów na napoje z wykorzystaniem ciekłego azotu jest naprawdę sporo. Pamiętaj tylko, że wykorzystując do ich przygotowania ciecz kriogeniczną, musisz zachować bezpieczeństwo i ostrożność.

Czy picie drinków z ciekłym azotem jest bezpieczne?

Przygotowanie drinków przy użyciu ciekłego azotu wiąże się koniecznością posiadania profesjonalnego sprzętu. Musisz posiadać również odpowiednie umiejętności i wiedzę dotyczącą zasad bezpieczeństwa. Niezwykle ważne jest zaopatrzenie się w specjalne pojemniki do przechowywania cieczy kriogenicznej czy rękawic ochronnych. Czy spożywanie napojów alkoholowych przygotowanych przy użyciu skroplonego azotu jest niebezpieczne? Warto wiedzieć, że degustację drinku należy rozpocząć w momencie, kiedy para zniknie. Dlaczego jest to tak ważne? Spożycie napoju, gdzie proces wizualnego „show” już się skończył, będzie wówczas w pełni bezpieczne. Absolutnie nie należy się bać, że stanie Ci się coś podczas pokazu czy degustacji. Ciecz kriogeniczna pozwala uzyskać wyjątkowy smak drinku, jednocześnie nadając mu niepowtarzalny wygląd.

Dowiedziałeś się już, że ciekły azot można wykorzystać do przygotowania drinków. Dzięki temu tak przygotowane napoje posiadają nie tylko niespotykane walory smakowe, ale również niekonwencjonalny wygląd. Jako restaurator czy barman powinieneś zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia kriogeniczne, dzięki którym skroplony azot będzie bezpiecznie transportowany i przechowywany. Postaw więc na sprawdzonych dostawców. Taką możliwość daje Ci Cryogenshop. Oferujemy zbiorniki wykorzystywane zarówno do przewożenia cieczy kriogenicznej, jak i również do jej magazynowania. Nasze produkty posiadają odpowiednie certyfikaty. Kupując u nas, możesz mieć pewność, że czeka Cię bezpieczne użytkowanie. Zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl